Corrupció Urbanística i mediambiental

La corrupció urbanística i mediambiental és l'abús de poder dels càrrecs públics vinculat a l'especulació immobiliària i l'incompliment de la normativa urbanística i mediambiental amb l'objectiu d'enriquir-se il·lícitament. Les seves causes són moltes i molt variades, sent un punt clau el finançament dels ajuntaments.

Recordem, a tall d'exemple, la construcció de l'Hotel del Algarrobico a la costa andalusa, llicència que va ser obtinguda l'any 2003 contravenint la Llei de Costes i envaint de manera parcial una zona de servitud marítima-terrestre, segons sentència recent del Tribunal Suprem.

A la nostra regió, va ser molt sonat l'anomenat cas Pretòria, en el qual, i com a conseqüència d'actuacions judicials del jutge Garzón de data 27 d'octubre de 2009, van acabar sent detingudes fins a nou persones, entre elles el llavors alcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, el regidor d'urbanisme Manuel Dobarco, l'ex-conseller de finances de la Generalitat de Catalunya Macià Alavedra, l'ex-secretari general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya Lluís Prenafeta i l'ex-diputat socialista Luis Andrés García Sáez.