Història de la corrupció a Espanya

A Espanya va ser notòria la corrupció durant el període en què el duc de Lerma va exercir el govern d'Espanya en nom de Felip III, però va ser la reina regent Maria Cristina de Borbó la qual asseguren que es va fer cèlebre per la seva participació en negocis tèrbols que li van comportar el rebuig del poble i de la classe política.

Igualment els llibres d'història parlen d'abusos durant la República i el govern d'Alejandro Lerroux, el qual va acabar deixant el centre polític sense representació per nombrosos escàndols d'estraperlo i, especialment, com a conseqüència de l'assumpte Nombela.

La corrupció econòmica també va ser un tret distintiu de la dictadura franquista, especialment les activitats d'estraperlo, les quals van estar àmpliament esteses, amb gran implicació política fins al més alt nivell. En alguns casos van participar de forma directa alts càrrecs i aquests protegien als estraperlistes, sempre amb total impunitat.

Ja en l'etapa democràtica, durant els últims anys de govern de Felipe González, es van succeir diversos escàndols de corrupció a Espanya, que li van costar el Govern als socialistes, a destacar els casos Rumasa i Filesa, el cas dels fons reservats per a la lluita contra el terrorisme, el cas Au, el cas Seat, el cas Guerra, el cas Roldán, el Gal, entre molts altres. També durant el mandat de José María Aznar van transcendir nombroses trames corruptes, com el cas Zamora, el cas Pallerols, el cas del Lli, el cas Villalonga o el cas Forcem.

Més recentment, durant els Governs de José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, han sortit a la llum casos com el Malaia a Andalusia, la trama Gürtel, la corrupció del Govern Balear a les mans de Jaume Matas, el cas Pretòria i Palau de la música a Catalunya, el cas Campió, el cas Palma Arena, el cas de les ITV, el cas Matsa, el cas Castellfollit, el cas dels EROs falsos, l'operació Pitiüsa, el cas Berzosa, el cas Dívar, entre d'altres.