Convergència, condemnada en el 'cas Palau' per cobrar comissions il•legals

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va cobrar 6,6 milions d'euros en comissions il·legals de la constructora Ferrovial a canvi d'adjudicar-obres públiques. Per primera vegada, la justícia ha acreditat el finançament irregular del partit hegemònic a Catalunya, que l'expresident socialista Pasqual Maragall va batejar -i popularizó- amb el nom de "3%" en una històrica sessió al Parlament el 2005. Les mossegades es van estendre durant almenys una dècada, del 1999 al 2009, el que engloba tant els últims anys de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat com l'etapa d'Artur Mas com a cap de l'oposició.

convergencia condenada caso palau 180216

Millet i Montull van confessar haver desviat fons del Palau en benefici propi, inclosos gairebé 650.000 euros en viatges de luxe per mig món (Maldives, Polinèsia, Kenya ...). La justícia ha xifrat finalment l'espoli en 23 milions d'euros. En el judici, després d'anys de escrupolós silenci, els saquejadors confessos van acabar admetent també que el Palau va servir com a tapadora perquè Ferrovial financés a Convergència. Els seus testimonis van acabar d'apuntalar una acusació que, com recull la sentència, inclou abundant documentació incriminatòria. En un document, per exemple, apareixen al·lusions a obres, imports i fins a percentatges al costat del nom dels tresorers Carles Torrent (mort en 2005) i Osàcar.

 La constructora, segons veu provat la sentència, camuflava aquestes mossegades com donacions altruistes del Palau de la Música. L'import suposava, en general, el 4% de l'obra adjudicada: un 2,5% anava a parar a les arques del partit i el 1,5%, a les butxaques de Millet i Montull, que es van prestar a fer de intermediarios.Pese a considerar provada el finançament irregular de Convergència, han estat absolts -per prescripció- els dos exdirectius acusats, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga. En una nota, Ferrovial ha assegurat que és "aliena" a la destinació dels fons que va lliurar al Palau i defensa que les adjudicacions d'obres "es van realitzar sempre de forma regular i a l'oferta amb millor valoració econòmica".

Diari Digital El País