Els Carceller eviten la presó per un pacte amb Anticorrupció

El president de la major empresa cervera Dam Demetrio Carceller Arce i el seu pare Demetrio Carceller Coll; tots dos imputats per delicte fiscal i blanqueig de capitals, finalment evitaran la presó després d'arribar a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció.

Poc abans del judici que s'havia de celebrar contra els Carceller, la Fiscalia es reunia a l'últim minut per negociar i evitar així, la ja assegurada pena de presó per a tots dos i el seu judici.

Demetrio Carceller Arce

El pacte preveia un pagament d'uns 90 milions d'euros aproximadament en concepte de multa i de responsabilitat civil; és a dir, el rescabalament del dany a les arques públiques. Finalment, el que és considerat com un dels més grans fraus fiscals de la història d'Espanya recent, es saldarà amb el pagament de 92, 7 milions d'euros. Els acusats van rubricar a l'audiència Nacional l'acord amb la Fiscalia Anticorrupció, pel que reconeixen l'evasió tributària i accepten la multa per tal d'evitar la presó. El fiscal va rebaixar en el seu escrit definitiu algunes de les quotes defraudades pels Carceller i va retirar l'acusació de blanqueig.

La Fiscalia Anticorrupció acusava pare i fill d'evadir 72, 32 milions d'euros en impostos entre els exercicis 2003 i 2009. La Fiscalia demanava per Demetrio Carceller Coll una pena de fins a 48 anys i mig de presó per 13 delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals, i una condemna de 14 anys de presó per al seu fill Demetrio Carceller Arce per quatre delictes fiscals i blanqueig.

El fiscal considerava que des de 1990, Carceller Coll va simular residir fora d'Espanya (concretament entre Portugal i el Regne Unit) per eludir les seves obligacions amb Hisenda. Aquesta estratègia li va permetre ocultar a Hisenda durant anys que era el titular real "d’importants paquets d'accions" d'empreses domiciliades i que operaven principalment a Espanya.

Els rendiments que els donaven aquests títols es desviaven a països coneguts com "paradisos fiscals": Panamà, Luxemburg i les Antilles Holandeses. Des de, aquests paradisos fiscals, els fons s'invertien en grans operacions immobiliàries principalment d'Estats Units.

El fiscal, en virtut de l'acord de conformitat, rebaixa en diversos graus la gravetat de les penes sol·licitades inicialment. Així, en tenir en compte que els acusats havien "reparat totalment el dany causat" abans del judici, redueix de tres anys i tres mesos a sis mesos i nou mesos, segons els casos, les penes per cada un dels delictes contra la Hisenda pública. En no superar cadascuna d'aquestes penes individualment l'any de durada, el Codi Penal permet substituir-les per una multa, que es fixa en 55.650.000 i que es detraurà de la fiança que els va ser imposada als acusats.

Aquesta rebaixa penal es suma a la reducció en les quotes defraudades pactada el passat 15 de juliol. D'aquesta manera, dels 45, 33 milions d'euros defraudats entre els anys 2003 i 2009, es passa a una quota defraudada de 24.68 milions amb uns interès de 12,05 milions. Aquestes quantitats ja han estat satisfetes pels acusats, "extrem determinant per assolir la conformitat", recorda la fiscalia.

Diari Digital El País