El cas de Marta Pujol com "falsa arquitecta municipal".

A Espanya per poder optar a un títol com el que té la filla de l'expresident de la Generalitat de Catalunya cal complir amb una sèrie de requisits i que el lloc quedi lliure en forma de concurs perquè l'ajuntament en qüestió tregui la plaça perquè tots puguin optar de forma equitativa. No obstant això centenars d'ajuntaments, s'han concedit a Espanya aquestes llicències sense tenir a aquests arquitectes en les plantilles municipals.

Segons les dades obtingudes pel Diari Digital OKDiario, com a mínim 1500 consistoris Catalans, Madrilenys i de Castella la Manxa han contractat un seguit d'Arquitectes, de forma externa sense treure aquesta plaça al concurs corresponent.

Marta Pujol

En la denúncia, s'argumenta que aquests consistoris, realitzen funcions públiques, que estan reservades a aquests empleats públics. Per tant assignar aquestes places de forma externa sense que estiguin en aquesta plantilla municipal podria comportar a la nul·litat del ple dret dels expedients administratius ia una possible incursió en els tipus penals de prevaricació, malversació, nomenament il·legal i usurpació de funcions públiques, d'aquestes accions.

Tot va començar quan es va investigar a la filla del Expresident de Catalunya Marta Pujol Ferrusola, va estar treballant al voltant de 20 anys com a arquitecta municipal en "Sant Vicents de Montalt", sense que s'hagi presentat a concurs aquesta plaça tal com hauria d'haver estat a la hora de contractar aquests Arquitectes Municipals, i amb això Marta va optar sense complir aquests requisits.

Per tan sols 9 hores setmanals, la Filla de Jordi Pujol Ferrusola, cobrava la modesta suma de 2.264 € mensuals. Aquesta contractació es va acordar com a designació directa en el ple municipal. Amb una durada inicial de 6 anys, i prorrogable a 4 anys addicionals. Malgrat tot això Marta Puyol va estar en aquest lloc des del 1996 fins 2015 sense realitzar per cap costat la renovació corresponent d'aquesta plaça, la qual hauria d'haver estat posada a concurs públic com és per norma general.

En el moment que va governar el CiU al consistori de Barcelona, ​​es va decidir treure la plaça pública a concurs ja que en l'informe jurídic de la Diputació de Barcelona, ​​es va assenyalar que les places d'Arquitecte Municipal, arquitecte tècnic i enginyer es creen en la plantilla com a funcionaris d'administració general. Així corregeixen aquesta irregularitat que abans no s'havien preguntat.

En el moment que la filla de l'Expresident coneix la notícia, el primer que va fer va ser demanar a l'Ajuntament perquè es considera que per temps aquesta plaça li per toca per antiguitat.

En la denúncia realitzada per Marta Pujol, reclama en cas de ser acomiadada del seu suposat càrrec com "arquitecta municipal" a què mai es va presentar a concurs públic i tot i haver signat un contracte de 6 anys porta gairebé un total de 20 anys, una indemnització de 90.000 € per improcedent. L'advocat municipal del cas, li va recordar a la Marta que ella va poder accedir a aquesta plaça sense realitzar el procés selectiu corresponent el que se sol anomenar en assignació de llocs o contractes "a dit", vulnerant els preceptes constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat.

Entre moltes altres funcions que realitza un arquitecte municipal està en la de redacció d'informes previ a la concessió d'aquestes llicències urbanístiques, de funcionament i activitat, i segons sembla aquesta investigació s'ampliarà a totes les regions de manera que s'analitzin a tot el territori nacional ja que és una pràctica molt comuna en els consistoris, siguin petits o mitjans.

Diari Digital OK Diario